01/08/2024

De Gouden Krugerrand Munt: Geschiedenis, Details en Onmisbare Anekdotes

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de gouden Krugerrand munt, zijn onderscheidende kenmerken en interessante anekdotes. Ideaal voor beleggers en verzamelaars van edelmetalen.

De Gouden Krugerrand Munt: Geschiedenis, Details en Onmisbare Anekdotes

Wij zijn verheugd u vandaag een van de meest iconische gouden munten ter wereld te presenteren: de Krugerrand. Of u nu een ervaren belegger bent of een liefhebber van edelmetalen, de Krugerrand is een onmisbare aanvulling op elke verzameling. Ontdek de fascinerende geschiedenis, de onderscheidende kenmerken en enkele interessante anekdotes.

1. Geschiedenis van de Krugerrand

De gouden Krugerrand munt werd voor het eerst uitgegeven in 1967 door de Zuid-Afrikaanse Munt. Het werd snel een van de eerste moderne gouden munten die toegankelijk waren voor het grote publiek. Gecreëerd om Zuid-Afrikaans goud te promoten, was de Krugerrand ontworpen om te concurreren met andere vormen van goudbeleggingen en om het bezit van fysiek goud door individuele beleggers te vergemakkelijken. Het domineerde de markt van gouden munten gedurende meerdere decennia, zelfs ondanks de internationale sancties die aan Zuid-Afrika werden opgelegd tijdens de apartheid, wat bijdroeg aan de bekendheid en wereldwijde populariteit ervan.

2. Details van de Krugerrand Munt

  • Metaal: 22 karaat goud (91,67% puur goud)
  • Gewicht: 1 troy ounce (31,1035 gram)
  • Diameter: 32,77 mm
  • Dikte: 2,84 mm
  • Beschikbare maten: Hoewel de versie van één ounce het populairst is, is de Krugerrand ook beschikbaar in fracties van een ounce zoals 1/2 oz, 1/4 oz en 1/10 oz, waardoor deze investering toegankelijk is voor een breder scala aan beleggers.

3. Ontwerp van de Krugerrand

  • Voorzijde: De voorkant van de Krugerrand toont het profiel van Paul Kruger, voormalig president van de Zuid-Afrikaanse Republiek en een iconische figuur in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Dit portret is ontworpen door Otto Schultz.
  • Achterzijde: De achterkant toont een elegante springbokantilope, een nationaal symbool van Zuid-Afrika, getekend door Coert Steynberg. Dit ontwerp benadrukt de natuurlijke schoonheid van de Zuid-Afrikaanse fauna en is sinds de creatie van de munt ongewijzigd gebleven.

4. Anekdotes en Interessante Feiten

  1. Eerste beleggingsmunt: De Krugerrand is de eerste moderne gouden munt die specifiek voor belegging werd geslagen. Het inspireerde de creatie van andere gouden beleggingsmunten wereldwijd, zoals de American Gold Eagle en de Canadian Maple Leaf.
  2. Oorsprong van de naam: De naam "Krugerrand" is een combinatie van "Kruger", ter ere van Paul Kruger, en "rand", de Zuid-Afrikaanse munteenheid. Deze fusie symboliseert de eenheid van de geschiedenis en de minerale rijkdom van Zuid-Afrika.
  3. Wereldwijde populariteit: In de jaren 1970 en 1980 domineerde de Krugerrand de wereldwijde goudmarkt, goed voor ongeveer 90% van alle verkochte gouden munten.
  4. Politieke context: In de jaren 1980 verboden verschillende landen de invoer van de Krugerrand vanwege de apartheid in Zuid-Afrika. Dit verbod werd opgeheven na het einde van de apartheid in 1994.


5. Waarom Investeren in de Krugerrand?

  • Tastbare waarde: Als fysieke gouden munt biedt de Krugerrand bescherming tegen inflatie en economische onzekerheden.
  • Wereldwijde erkenning: Met zijn bekendheid en hoge liquiditeit is de Krugerrand gemakkelijk verhandelbaar over de hele wereld.
  • Historische munt: Door een Krugerrand te bezitten, bezit u niet alleen goud, maar ook een stuk geschiedenis.

Conclusie:

Investeren in de Krugerrand betekent kiezen voor een prestigieuze gouden munt, erkend en gerespecteerd over de hele wereld. Of het nu is om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren of om uw verzameling te verrijken, de Krugerrand is een verstandige en prestigieuze keuze.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of om een bestelling te plaatsen. Wij staan tot uw beschikking om u het beste advies en de beste diensten voor uw goudinvesteringen te bieden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen hebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom en Erfgoed
02-09-2024

Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom...

De oude Britse soevereinen zijn niet zomaar munten, maar ware getuigen van de geschiedenis van de Engelse monarchie. Voor het eerst geïntroduceerd in 1489 onder het bewind van Hendrik VII, hebben deze...
De impact van de Amerikaanse verkiezingen op de goudmarkt
02-09-2024

De impact van de Amerikaanse verkiezingen op de goudmarkt

Elke Amerikaanse presidentsverkiezing veroorzaakt een schokgolf op de financiële markten, en goud is daarop geen uitzondering. Waarom? Omdat goud in tijden van politieke onzekerheid meer wordt dan alleen een...
Het goud: een veilige haven in een context van economische en geopolitieke turbulenties.
05-08-2024

Het goud: een veilige haven in een context van...

De recente bewegingen op de financiële markten hebben de centrale rol van goud als veilige haven benadrukt. Terwijl aandelen, cryptocurrencies en andere risicovolle activa aanzienlijke verliezen hebben...
 Nalatijd van de Belgische Staatsbons: Goud, een Strategische Optie om Uw Portefeuille te Diversifiëren in 2024?
02-08-2024

Nalatijd van de Belgische Staatsbons: Goud, een...

Aangezien de Belgische staatsbons aflopen op 4 september 2024, verkent u investeringsalternatieven zoals goud om uw portefeuille te diversifiëren en te beveiligen.