05/08/2024

Het goud: een veilige haven in een context van economische en geopolitieke turbulenties.

De recente bewegingen op de financiële markten hebben de centrale rol van goud als veilige haven benadrukt. Terwijl aandelen, cryptocurrencies en andere risicovolle activa aanzienlijke verliezen hebben geleden, heeft goud zijn status als veilige haven bevestigd door een opmerkelijke waardestijging te vertonen in een context van verhoogde volatiliteit.
Het goud: een veilige haven in een context van economische en geopolitieke turbulenties.

Een perfecte storm op de financiële markten

Afgelopen donderdag beleefden de financiële markten een scherpe daling, waarbij de winsten van de vorige dag werden weggevaagd. De verkoopdruk was vooral sterk op aandelen in de halfgeleidersector, met grote indexen zoals de S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq die respectievelijk dalingen van 1,37%, 1,21% en 2,30% noteerden.

Deze indicatoren hebben de vrees voor een economische vertraging vergroot, waardoor beleggers hun toevlucht zochten in veilige activa. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties zakte voor het eerst sinds februari onder de 4%, terwijl de dollarindex (DXY = meet de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje van zes belangrijke valuta’s, die de relatieve kracht van de dollar op de valutamarkt weerspiegelt) licht steeg, wat wijst op een beweging richting veiligheid.

Goud: een pijler van veiligheid

In het licht van deze instabiliteit noteerde goud een aanzienlijke stijging, waarbij het 2.491 dollar per ounce bereikte, een toename van 0,73%. Deze prestatie is het resultaat van een reeks factoren, waaronder onzekere economische vooruitzichten in de Verenigde Staten en toegenomen geopolitieke spanningen. De recente escalatie van conflicten in het Midden-Oosten, met name de moord op de Hamas-leider in Teheran, heeft de regionale spanningen doen toenemen, wat de aantrekkingskracht van goud als veilige haven versterkte.

De vooruitzichten voor goud blijven positief. Volgens Morgan Stanley zou het edelmetaal tegen eind 2024 2.600 dollar per ounce kunnen bereiken, gesteund door aankopen van centrale banken, de vraag van particulieren en wereldwijde turbulentie. Vooral centrale banken in opkomende markten vergroten hun goudreserves aanzienlijk, een trend die naar verwachting zal doorzetten en de vraag zal stimuleren.

Beleggingsstrategieën en toekomstige vooruitzichten

Op 2 augustus vertoonde goud op technisch vlak tekenen van kracht. De directe weerstandsniveaus lagen rond de 2.469 dollar, met potentiële doelstellingen op 2.503 dollar. Beleggers konden overwegen posities in te nemen vanaf 2.455 dollar, met beschermende stops (stop loss) op 2.433 dollar om het risico van marktvolatiliteit te beheren.

Kortom, goud blijft een essentiële pijler voor beleggers die hun portefeuilles willen beschermen tegen economische en geopolitieke onzekerheden. Met optimistische vooruitzichten en een sterke vraag is goud niet alleen een toevluchtsoord in tijden van crisis, maar ook een kans op lange termijn waardevermeerdering. Voorzichtige beleggers zullen deze strategische activa blijven volgen en hun posities aanpassen op basis van marktontwikkelingen.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen hebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom en Erfgoed
02-09-2024

Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom...

De oude Britse soevereinen zijn niet zomaar munten, maar ware getuigen van de geschiedenis van de Engelse monarchie. Voor het eerst geïntroduceerd in 1489 onder het bewind van Hendrik VII, hebben deze...
De impact van de Amerikaanse verkiezingen op de goudmarkt
02-09-2024

De impact van de Amerikaanse verkiezingen op de goudmarkt

Elke Amerikaanse presidentsverkiezing veroorzaakt een schokgolf op de financiële markten, en goud is daarop geen uitzondering. Waarom? Omdat goud in tijden van politieke onzekerheid meer wordt dan alleen een...
Het goud: een veilige haven in een context van economische en geopolitieke turbulenties.
05-08-2024

Het goud: een veilige haven in een context van...

De recente bewegingen op de financiële markten hebben de centrale rol van goud als veilige haven benadrukt. Terwijl aandelen, cryptocurrencies en andere risicovolle activa aanzienlijke verliezen hebben...
 Nalatijd van de Belgische Staatsbons: Goud, een Strategische Optie om Uw Portefeuille te Diversifiëren in 2024?
02-08-2024

Nalatijd van de Belgische Staatsbons: Goud, een...

Aangezien de Belgische staatsbons aflopen op 4 september 2024, verkent u investeringsalternatieven zoals goud om uw portefeuille te diversifiëren en te beveiligen.