02/09/2024

Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom en Erfgoed

De oude Britse soevereinen zijn niet zomaar munten, maar ware getuigen van de geschiedenis van de Engelse monarchie. Voor het eerst geïntroduceerd in 1489 onder het bewind van Hendrik VII, hebben deze soevereinen eeuwen doorstaan en in elke tijdperk de autoriteit en het prestige van de koninklijke macht belichaamd. Vanaf hun ontstaan werden ze geslagen in 23-karaats goud en wogen ze 240 grains, ongeveer 15,55 gram. Deze samenstelling, die de grootsheid van de dynastie markeert, werd aangepast onder Hendrik VIII, die de zuiverheid verlaagde naar 22 karaat, een norm die tot op de dag van vandaag van kracht is gebleven.
Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom en Erfgoed

Geslagen onder verschillende monarchen, zijn deze oude soevereinen iconisch, niet alleen vanwege hun goudgehalte, maar ook vanwege hun historische betekenis. Elke soeverein vertelt een hoofdstuk uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk door de koninklijke beeltenissen die deze munten sieren. Met een totaal gewicht van 7,98 gram, waarvan 7,32 gram puur goud dat overeenkomt met een legering van 22 karaat, combineren deze munten de zuiverheid van goud met een kleine hoeveelheid koper, wat ze zowel een hoge materiële waarde als verhoogde duurzaamheid geeft.

Tijdlijn van Soevereinmunten

1. Victoria (Regeerperiode: 1837-1901)

Tijdens het bewind van koningin Victoria ondergingen de soevereinen verschillende veranderingen in beeltenis, die de verschillende fasen van haar leven en heerschappij weerspiegelden.

  • Jonge Victoria Schild (Slagen: 1838-1885): Vanaf het jaar na haar toetreding tot de troon werden de eerste gouden soevereinen met Victoria's beeltenis geslagen. Deze munten tonen een jonge koningin met een schild op de keerzijde. Ze dragen het Latijnse opschrift "VICTORIA DEI GRATIA," wat vertaald kan worden als "Victoria door de genade Gods."




  • Sint-Joris (Slagen: 1871-1885): Tussen 1871 en 1885 werd een tweede versie van de Jonge Victoria soevereinen geslagen, dit keer met het motief van Sint-Joris die de draak verslaat op de keerzijde, ter vervanging van het schild. Dit iconische ontwerp, gemaakt door Benedetto Pistrucci, werd de norm voor alle latere geslagen soevereinmunten. Deze munten dragen het opschrift "VICTORIA D:G: BRITANNIAR:REG:F:D:," wat betekent "Victoria, door de genade Gods, Koningin van Groot-Brittannië, Verdediger van het Geloof."




  • Victoria Jubileum (Slagen: 1887-1892): In 1887, ter viering van Victoria's 50-jarige regeerperiode (haar Gouden Jubileum), werd een nieuw portret gemaakt waarop de koningin een kroon draagt.




  • Victoria Weduwe (Slagen: 1893-1901): Vanaf 1893 werd een laatste portret van Victoria geïntroduceerd, waarop de koningin op oudere leeftijd wordt afgebeeld met een sluier. Deze beeltenis werd geslagen tot het einde van haar regeerperiode in 1901. Deze munten vertonen nog steeds Sint-Joris die de draak verslaat op de keerzijde, met een aangepast opschrift: "VICTORIA•DEI•GRA•BRITT•REGINA•FID•DEF•IND•IMP•," wat betekent "Victoria, door de genade Gods, Koningin van de Britten, Verdediger van het Geloof, Keizerin van India.




2. Edward VII (Regeerperiode: 1901-1910)

Na de dood van koningin Victoria in 1901, besteeg haar zoon Edward VII de troon voor een regeerperiode van 9 jaar. De eerste munten met zijn beeltenis werden geslagen in 1902. Hoewel zijn regeerperiode kort was, maakte hij de productie mogelijk van onderscheidende soevereinen, gemarkeerd door het opschrift "EDWARDVS VII D:G: BRITT: OMN: REX F:D: IND: IMP:," wat vertaald kan worden als "Edward VII, door de genade Gods, Koning van de Britten, Verdediger van het Geloof, Keizer van India."



Een anekdote over de oriëntatie van beeltenissen: Een Britse traditie wil dat elke nieuwe monarch op munten wordt afgebeeld kijkend in de tegenovergestelde richting van hun voorganger. Zo wordt Edward VII afgebeeld kijkend naar rechts, in tegenstelling tot zijn moeder, koningin Victoria, die naar links keek. Deze afwisseling is door de geschiedenis heen gehandhaafd, behalve bij een opmerkelijke uitzondering onder Edward VIII, die ervoor koos om naar links te kijken, maar zijn troonsafstand vóór zijn kroning voorkwam dat deze oriëntatie de norm werd.

3. George V (Regeerperiode: 1910-1936)





Koning George V, die zijn vader Edward VII opvolgde in 1910, liet een blijvende indruk achter op de soevereinen die vanaf 1911 onder zijn regeerperiode werden geslagen. Munten met zijn beeltenis zijn voorzien van het opschrift "GEORGIVS V D.G.BRITT F.D.IND:IMP:," wat betekent "George V, door de genade Gods, Koning van alle Britten, Verdediger van het Geloof, Keizer van India."

Aantrekkingskracht voor Verzamelaars en Beleggers

Oude Britse soevereinen zijn zeer gewild bij verzamelaars en beleggers vanwege hun unieke combinatie van geschiedenis, vakmanschap en materiële rijkdom. Deze munten, met name die geslagen onder Victoria, Edward VII en George V, zijn niet alleen voorwerpen van grote historische waarde, maar ook solide investeringen. Hun goudgehalte, gecombineerd met hun historische betekenis, blijft de verbeelding van numismaten wereldwijd boeien, waardoor deze munten een essentiële toevoeging zijn aan elke serieuze collectie of beleggingsportefeuille.

Conclusie

Samenvattend zijn oude Britse soevereinen veel meer dan slechts munten. Ze belichamen geschiedenis, vakmanschap en rijkdom door de eeuwen heen. Of je nu een gepassioneerde verzamelaar of een slimme belegger bent, deze munten vertegenwoordigen een unieke kans om een tastbaar stukje van het verleden te bezitten en tegelijkertijd een veilige en duurzame investering voor de toekomst te garanderen.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen hebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom en Erfgoed
02-09-2024

Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom...

De oude Britse soevereinen zijn niet zomaar munten, maar ware getuigen van de geschiedenis van de Engelse monarchie. Voor het eerst geïntroduceerd in 1489 onder het bewind van Hendrik VII, hebben deze...
De impact van de Amerikaanse verkiezingen op de goudmarkt
02-09-2024

De impact van de Amerikaanse verkiezingen op de goudmarkt

Elke Amerikaanse presidentsverkiezing veroorzaakt een schokgolf op de financiële markten, en goud is daarop geen uitzondering. Waarom? Omdat goud in tijden van politieke onzekerheid meer wordt dan alleen een...
Het goud: een veilige haven in een context van economische en geopolitieke turbulenties.
05-08-2024

Het goud: een veilige haven in een context van...

De recente bewegingen op de financiële markten hebben de centrale rol van goud als veilige haven benadrukt. Terwijl aandelen, cryptocurrencies en andere risicovolle activa aanzienlijke verliezen hebben...
 Nalatijd van de Belgische Staatsbons: Goud, een Strategische Optie om Uw Portefeuille te Diversifiëren in 2024?
02-08-2024

Nalatijd van de Belgische Staatsbons: Goud, een...

Aangezien de Belgische staatsbons aflopen op 4 september 2024, verkent u investeringsalternatieven zoals goud om uw portefeuille te diversifiëren en te beveiligen.