Ons kantoor in Lasne ontvangt u op afspraak. Neem contact met ons op via de telefoon.

02/10/2024

De impact van de Basel III-hervormingen op de goudmarkt

De Basel III hervormingen brengen ingrijpende veranderingen teweeg in het wereldwijde banksysteem, met een directe impact op de goudmarkt. Door fysiek goud te herclassificeren als een van de veiligste en meest liquide activa, veranderen deze nieuwe regels de manier waarop banken hun reserves beheren en kunnen ze een blijvende impact hebben op de goudprijzen. Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel de implementatie van Basel III meerdere keren is uitgesteld, de regels voor bankliquiditeit van toepassing werden op 28 juni 2021. De volledige hervorming, die de rol van goud in het financiële systeem belooft te herdefiniëren, zal in Europa volledig van kracht worden op 1 januari 2025. Lees in dit artikel hoe deze veranderingen in de regelgeving de goudmarkt transformeren en wat dit betekent voor beleggers en financiële instellingen.
De impact van de Basel III-hervormingen op de goudmarkt
Een nieuwe classificatie voor fysiek goud

Onder Basel III is fysiek goud geherclassificeerd als een Tier 1 actief, een categorie die gereserveerd is voor de veiligste en meest liquide activa, zoals contant geld en staatsobligaties van hoge kwaliteit. Deze herclassificatie betekent een grote verandering in de manier waarop banken goud op hun balansen zien en gebruiken.

Vóór de invoering van Basel III werd goud vaak geclassificeerd als een Tier 3-activa, een activaklasse die wordt gekenmerkt door een hoger risico en een lagere liquiditeit. Tier 3 activa omvatten complexe en minder transparante financiële instrumenten, waarvan de waardering onzeker kan zijn in tijden van financiële stress. Als gevolg daarvan werden op deze activa aanzienlijke haircuts toegepast bij de berekening van de kapitaalreserves van banken, waardoor hun bruikbaarheid als buffer tegen economische crises werd beperkt.

Als activa van niveau 1 wordt fysiek goud nu beschouwd als een stabiliteitspijler voor financiële instellingen. Dit betekent dat banken dit goud tegen 100% van de marktwaarde kunnen opnemen in hun kapitaalreserves, waardoor het op gelijke voet komt te staan met de andere meest veilige activa. Deze herclassificatie is een erkenning van de intrinsiek stabiele en tastbare aard van goud, dat in tegenstelling tot papiergoud of derivatencontracten niet afhankelijk is van de solvabiliteit van een tegenpartij en niet onderhevig is aan dezelfde soorten systeemrisico's.

De toename van fysiek goud op de balansen van banken zou kunnen leiden tot een toename van de vraag naar deze activa, omdat banken hun reserves willen aanvullen met activa die niet alleen veilig zijn, maar ook volledig gewaardeerd onder het regelgevingskader van Basel III. Dit zou op de lange termijn een positief effect kunnen hebben op de goudprijs, omdat financiële instellingen hun strategieën voor activabeheer heroverwegen in de context van strengere regelgeving.

De impact van de Net Stable Funding Ratio (NSFR)

De Net Stable Funding Ratio (NSFR) is een ander belangrijk onderdeel van de Bazel III-hervormingen. Deze ratio vereist dat banken een evenwicht handhaven tussen hun langetermijnactiva en -passiva om hun financiële stabiliteit over een langere periode te garanderen. In de context van goud introduceert de NSFR een cruciaal onderscheid tussen fysiek goud en niet-toegewezen (of papier) goud.

Niet-toegewezen goudactiva, zoals derivatencontracten, kunnen slechts voor 85% van hun marktwaarde worden meegeteld voor de NSFR. Dit betekent dat deze activa als minder veilig en minder liquide worden beschouwd dan fysiek goud, wat banken aanmoedigt om hun blootstelling aan deze instrumenten te verminderen en meer over te gaan op fysiek goud om hun balansen te versterken.

Dit onderscheid tussen fysiek en niet-toegewezen goud heeft ingrijpende gevolgen voor de markt. Niet-toegewezen goudcontracten, die lang een steunpilaar van de handel op de goudmarkt zijn geweest, zien hun rol onder Basel III afnemen. Dit zou kunnen leiden tot minder liquiditeit in de goudderivatenmarkt, terwijl de vraag naar fysiek goud toeneemt, wat de voorkeur krijgt van banken die aan de nieuwe regelgeving willen voldoen.

Implicaties voor de goudmarkt

De Basel III hervormingen kunnen de goudmarkt ingrijpend veranderen. Met de toegenomen vraag naar fysiek goud zouden de goudprijzen onder aanzienlijke opwaartse druk kunnen komen te staan. Als banken hun portefeuilles aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen, kan de vraag naar fysiek goud groter worden dan het beschikbare aanbod, waardoor de prijzen stijgen.

Daarnaast zou de vermindering van het belang van niet-toegewezen goudcontracten ook de manier kunnen veranderen waarop goudprijzen op de financiële markten worden bepaald. Traditioneel werden de goudmarkten grotendeels beïnvloed door de handel in derivaten, waarbij papiergoud een centrale rol speelde. Met Basel III zou de markt echter kunnen verschuiven naar een meer fysiek goud gerichte prijsbepaling, wat meer transparantie biedt en het risico van prijsmanipulatie vermindert.

Een nieuw paradigma voor beleggers

Voor beleggers bieden de hervormingen van Basel III zowel uitdagingen als kansen. Een grotere vraag naar fysiek goud, gekoppeld aan druk op de prijzen, zou mogelijkheden kunnen bieden voor aanzienlijke winsten voor degenen die fysiek goud aanhouden. Daarnaast zou de overgang naar een meer fysiek gerichte goudmarkt meer stabiliteit en bescherming kunnen bieden tegen marktschommelingen.

Het is echter ook essentieel voor beleggers om de risico's van deze veranderingen te begrijpen. Verminderde liquiditeit in de papieren goudmarkten zou kunnen leiden tot meer volatiliteit, vooral voor degenen met een hoge blootstelling aan derivaten. Het is daarom cruciaal om de beleggingsstrategieën voor goud opnieuw te beoordelen in het licht van deze nieuwe regelgeving.
Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen hebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Nieuw adres, dezelfde waarden: GFI Luxemburg
02-10-2024

Nieuw adres, dezelfde waarden: GFI Luxemburg

GFI Gold vestigt zich in Luxemburg: een nieuw tijdperk voor beleggers in edelmetalen.
De geschiedenis van de Belgische gouden munt van 50 ecu
02-10-2024

De geschiedenis van de Belgische gouden munt van 50 ecu

De Belgische gouden munt van 50 ecu is veel meer dan alleen een beleggingsmunt. Hij belichaamt een scharniermoment in de Europese geschiedenis en markeert de eerste concrete...
De impact van de Basel III-hervormingen op de goudmarkt
02-10-2024

De impact van de Basel III-hervormingen op de goudmarkt

De Basel III hervormingen brengen ingrijpende veranderingen teweeg in het wereldwijde banksysteem, met een directe impact op de goudmarkt. Door fysiek goud te...
Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom en Erfgoed
02-09-2024

Duik in de Geschiedenis van Gouden Soevereinen: Rijkdom...

De oude Britse soevereinen zijn niet zomaar munten, maar ware getuigen van de geschiedenis van de Engelse monarchie. Voor het eerst geïntroduceerd in 1489 onder het bewind van Hendrik VII, hebben deze...