Op 6 januari vieren we Driekoningen. Ter gelegenheid van deze christelijke feestdag eten de Belgen graag de traditionele Driekoningentaart . Iedereen weet dat dit heerlijke gebakje een boon bevat. En dat de boon degene die hem vindt in het plakje dat hij of zij eet, de heerser van de dag zal maken. Maar weinigen weten dat deze traditie uit het oude Rome komt.
De oorsprong van de Driekoningentaart
In de oudheid is Driekoningen voortgekomen uit heidense lichtfeesten, zoals de etymologie van het woord aangeeft, van epi- "op" en phainein "schijnen".
Deze vieringen beginnen met de winterzonnewende, op 21 december, en kondigen het lengen van de dagen en de wedergeboorte van het licht aan, dat onmisbaar is voor de landbouw, het voedsel en dus het overleven.
De Romeinen vierden de Saturnalia in de week van de winterzonnewende. Deze festivals werden georganiseerd ter ere van de God Saturnus.
Antoine-François Callet- De Saturnalia of Winter (Bron)
Tijdens de festiviteiten deelden de gasten een taart met een boon.
De Romeinen gebruikten het om een slaaf aan te duiden als "Koning voor een dag". Dit bevorderde de omkering van de rollen voor een korte tijd waarin de Koning zijn wensen kon inwilligen of zelfs zijn meester kon bevelen dit te doen.
Door zijn ronde, gouden vorm kan de Driekoningentaart symbool staan voor de zon.
De Christelijke Epifanie
Net als andere heidense gebruiken vinden we dit terug in de christelijke traditie.
Met Driekoningen wordt de vleesgeworden Messias gevierd, die wordt bezocht door de Drie Wijzen, die rond de 8e eeuw populair werden als Melchior, Gaspard en Balthazar.
Matthias Stom - De Aanbidding der Koningen (Bron) (Bron)
Vóór de instelling van Kerstmis op 25 december in de 4e eeuw was Driekoningen het enige grote christelijke feest ter viering van Christus, en dus van de wedergeboorte van de zon na de winterzonnewende.
In het orthodox-christelijke Rusland wordt Kerstmis gevierd in de nacht van 6 op 7 januari.
Sinds de Middeleeuwen delen we op Driekoningen de driekoningentaart.
De Driekoningentaart industrie
Oorspronkelijk werd het op 6 januari gevierd, maar we zien dat de traditie van het Driekoningentaart steeds vroeger begint.
Deze traditie is inderdaad zeer populair bij de Belgen en de supermarkten aarzelen dan ook niet om het voor deze datum in hun schappen aan te bieden.
Als gevolg daarvan zien de banketbakkers klanten binnenkomen die vragen om taarten vóór 6 januari. En om te voorkomen dat deze klanten zich tot de supermarkten wenden, zijn de banketbakkers ook begonnen hun galetten vroeger aan te bieden.
Uiteindelijk gaat het er vooral om te genieten van een goede Driekoningentaart, bereid met kwaliteitsingrediënten en echte vakkennis.
Het huis van Wittamer, leverancier van het Hof
Daarom heeft GFI GOLD de handen in elkaar geslagen met het Huis Wittamer, een gerenommeerd adres dat al generaties lang gevestigd is in de Grote Zavel in Brussel en officieel leverancier is van het Belgische Hof.
Het Huis Wittamer biedt u zijn Driekoningentaart aan, gemaakt van bladerdeeg "pure boter" in de stijl van Pithiviers en frangipane met onrijpe amandelen van Faro, vergezeld van een Clamecy boon en een mooie kroon.
https://wittamer.com/epiphanie/
Bij GFI GOLD, zijn we fijnproevers en lekkerbekken. Wij houden van de traditie van de Driekoningentaart, goed gebak en kwaliteitswerk.
Bestel dus tussen 6 en 15 januari uw Driekoningentaart bij Wittamer en misschien heeft u wel het geluk de koning of koningin van de dag te zijn.
Maar niet alleen dat...
De Koning ontvangt een gouden staaf!
Drie van Wittamer's taarten zullen een heel speciale boon bevatten!
Als je een van deze drie bonen vindt, gefeliciteerd!
U hebt zojuist een goudstaaf van 10 gram gewonnen die u rechtstreeks kunt afhalen bij GFI GOLD op 101, Zuidstraat - 1000 Brussel.
Veel succes en vooral, eet smakelijk!
Het GFI Gold team
***
PS: Bestel uw Huis Wittamer Driekoningentaart tussen 6 en 15 januari op deze pagina, per e-mail op [email protected] of per telefoon op +32 2 546 11 14, van maandag tot vrijdag tussen 10u en 18u.